Wiosna w pełni, za chwilę czas pikników, grillowania i spędzania czasu na zewnątrz. Dziś przychodzę do Was z mega prostym pomysłem na fajny i pyszny letni deserek 😋
Lista zakupów będzie bardzo krótka, a przygotowanie tego deseru nie zajmie Wam więcej niż 20 minut.
Lista zakupów
*opakowanie borówek, około 250g
*jedno duże dojrzałe mango lub pulpa mango z puchy. około 500g
*śmietanka 30%- bardzo mocno schłodzona, 250ml
*cukier waniliowy, lub zwykły cukier puder (ilość wg uznania)
*herbatniki maślane (wg uznania)
Przepis
1. Herbatniki kruszymy na drobno, ale nie na pył!
2. Mango blendujemy na gładko lub jak mamy mango z puchy to pomijamy ten krok
3. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i wkładamy do lodówki
4. Nakładamy warstwowo do miseczek/ słoiczków
Warstwy:
Mango
Cienka warstwa pokruszonych herbatników
Warstwa bitej śmietany
Borówki i pokruszone herbatniki
5. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub jeśli nie możemy wytrzymać jemy od razu, ale nie jest to do końca ten smak 😜

Taki deser możecie zaserwować swoim gościom na grillu, letnim obiedzie na tarasie czy pikniku. Możemy go spokojnie przygotować dzień wcześniej w ładnych słoiczkach i tak chłodzić w lodówce 😊